Opdek Binnendeuren

Waarom hebben we eigenlijk binnendeuren in huis? Binnendeuren geven de ruimtes waartussen ze zitten een privégevoel. Een binnendeur tussen wc en hal, heb je gewoon nodig om privacy te hebben op het toilet. Er zijn ruimtes waar een binnendeur bijvoorbeeld de keuken afsluit van het woongedeelte. Hetzelfde geldt voor de slaapruimtes in een woning. Deuren zijn ervoor bedoelt om privacy tussen de ruimtes te bieden. Kou van niet verwarmde kamers buiten te sluiten. Kookluchtjes en keukenbezigheden niet bij de woonkamer te betrekken. Een dichte deur in de woon- of slaapkamer kan iemand een knus en veilig gevoel geven.
Slapen met dichte deuren is overigens verstandig i.v.m. een eventuele brand. Een gesloten binnendeur geeft meer kans tot het overleven van een brand. Vooral de opdek binnendeuren houden tocht en rook langer buiten. Dus een goede tip om vooral ‘s nachts, de deuren te sluiten en te kiezen voor een opdekdeur.

Wat is een opdekdeur


Binnendeuren zijn er in twee soorten. De opdek- en de stompe deur. De verschillen tussen deze twee varianten zit hem in het over of op het kozijn vallen van de binnendeur. Het eerste voorbeeld is een opdek deur en de tweede een stompe deur. Voor het afhangen van de stompe variant worden scharnieren gebruikt. De opdek deur wordt op een andere manier aan het kozijn bevestigd, namelijk met paumelle scharnieren. 

Welke binnendeur kiezen?


Welke deur er ook zal worden gekozen, de draairichting is het belangrijkste. Scharnieren bepalen voor een groot gedeelte de draairichting van de deur. De draaiing van een deur moet logisch zijn. De deur van het toilet bijvoorbeeld, zal altijd vanuit het toilet gezien naar buiten draaien. Soms zie je in het buitenland WC deuren die het toilet indraaien. Hoe lastig is dat wel niet. Over de draairichting zal bij aanschaf van opdek binnendeuren even nagedacht moeten worden. 

Opdek deur of stompe deur


Binnenshuis is de keus voor een opdek deur wel het slimst. Een opdekdeur valt iets over het kozijn. Zo kan er geen tocht ontstaan. Een opdek binnendeur is ook gemakkelijker te plaatsen. 

Stijl van binnendeuren


Het is natuurlijk het mooist om binnendeuren te kiezen die bij de inrichting passen. Een klassieke deur bij een strak interieur zal er misplaatst uitzien. Een aantal stijlen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse interieurs kunnen zijn:

Landelijke stijl
In een groot gedeelte van de Nederlandse interieurs zien we de landelijke stijl. Het landelijk interieur is voorzien van rustige, lichte tinten en de woonaccessoires zijn functioneel en hebben een natuurlijke uitstraling. Opdek binnendeuren in deze woonstijl, mogen in een lichte tint zijn geschilderd maar ook een deur die de originele houten nerven laat zien kunnen prima in een landelijke stijl worden toegepast.

Modern
Modern wonen staat voor strakke lijnen zonder opsmuk. De opdek deuren voor een strak interieur zijn dan ook van een mooie strakke vormgeving. Witte tinten hebben de voorkeur in een moderne woonkamer. 

Klassieke leefomgeving
Klassieke interieurs, zijn door de jaren heen nooit weggeweest. Heb je een klassieke woonstijl, dan kies je voor wat robuustere binnendeuren. Binnendeuren met een stijlvolle uitstraling die worden voorzien van glas. Een typisch jaren’30 woning, zal met deze deuren de juiste sfeer uit die tijd laten zien.

Andere artikelen uit onze kennisbank

CV lekkage oplossen

Wanneer de druk op waterstraal uit je kraan sterk verminderd is of helemaal wegvalt, of krijgt je radiatoren niet meer warm, dan kan dit liggen

Read More »

Opdek Binnendeuren

Waarom hebben we eigenlijk binnendeuren in huis? Binnendeuren geven de ruimtes waartussen ze zitten een privégevoel. Een binnendeur tussen wc en hal, heb je gewoon

Read More »

Advies over buitenverlichting

Advies over buitenverlichting Door de juiste buitenverlichting aan te schaffen, kun je ook in de avonduren van je tuin, terras of balkon genieten. Maar welke

Read More »