Tuinplantenwinkel.nl

Tips voor het kopen van planten

Tuinplanten zijn er in allerlei soorten, wat het lastig kan maken om een keuze te maken. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op het punt staat om nieuwe planten te kopen. Lees hier waar je op moet letten.

Kijk naar de algemene kwaliteit van de kwekerij

Omgevallen plantenbakken of plantensoorten die door elkaar staan, zeggen vaak iets over de zorgvuldigheid waarmee de tuin verzorgd is. Bezoek kwekerijen waar alle planten er goed en geordend bij staan.

 

Om de conditie van een plant te bepalen, kijk je naar de bladeren – deze zeggen vaak iets over de gezondheid van de plant. Zie je bladeren die verkleurd, slap zijn of verwelkt zijn. In de meeste gevallen hebben deze planten te weinig water binnengekregen of zijn ze ziek geworden.

 

De laatste planten die een kwekerij van een specifieke plantensoort heeft, zijn vaak van mindere kwaliteit – de planten met de beste kwaliteit worden uiteraard als eerst verkocht. Het kan zijn dat de bladeren hiervan geel of slap zijn. De meeste planten zijn sterk genoeg en komen wel door, tenzij je teveel lelijke bladeren ziet – dan kun je de plant het beste laten staan.

 

 

Mogelijke ziektes en insecten

Let goed op mogelijke ziektes en insecten. Bij het kopen van nieuwe planten kijk je onder de bladeren. Let goed op eventuele insecten. Ongedierte bevindt zich voornamelijk onder de bladeren en bij de groeipunten van de plant. Wanneer je ongedierte zoals bladluizen, witte vliegen of andere insecten waarneemt, kun je de plant beter laten staan. Zeker wanneer er gaatjes in het blad zitten.

Wanneer je deze planten toch koopt, is de kans aanwezig dat je dezelfde insecten op andere planten in je tuin gaat zien. Voordat je het weet heb je overal in de tuin insecten – iets wat je natuurlijk niet wilt.

Weerbestendige planten

Koop geen grote, smalle planten met slappe stengels. Bij een beetje regen of wind vallen deze al om. Het is belangrijk dat een plant voldoende zonlicht heeft mogen ontvangen om zodoende bij extreme weersomstandigheden in leven te blijven.

Let op het takkengestel

Gezonde planten hebben een goed vertakt takkengestel – dit betekent dat ze stevige en bossige takken (en bladeren) hebben. Een plant zonder al teveel takken is vaak niet juist onderhouden, heeft niet de juiste voeding of de juiste hoeveelheid zonlicht en water binnengekregen.

 

Let daarbij ook op de stam. Hoe dik is deze en bevat het littekens of scheuren? Wanneer een stam scheuren heeft, kan het in de winter gemakkelijk vochtschade oplopen.

 

 

Teveel onkruid

De hoeveelheid onkruid zegt ook iets over het onderhoud van de kwekerij. Wanneer je veel onkruid ziet staan dan weet je dat de planten waarschijnlijk niet optimaal onderhouden zijn. Bij veel onkruid krijgt de plant niet alle benodigde voedingsstoffen en water binnen, aangezien hij hier samen met het onkruid om moet strijden. Zie je woekeronkruid? Laat de plant dan staan. Dit soort onkruid vermenigvuldigt zich namelijk eenvoudig en snel.

Wortels geven veel informatie

Kijk eveneens naar de wortels van de plant. Het is belangrijk dat je een plan koopt waarvan de wortels uitgegroeid en gezond zijn. Het mooiste is wanneer de wortels uit de plantenbak komen zetten, dan weet je dat de plant volgroeid is.

Op zoek naar de juiste planten?

Neem een kijkje op de tuinplantenwinkel.nl voor het aanschaffen van gezonde planten. Via deze website vind je meerdere planten, die thuis afgeleverd worden.

 

De planten worden met zorg afgeleverd – zo hoef je je niet druk te maken dat de plant op verkeerde wijze vervoerd wordt en daardoor in een mindere conditie aankomen.

Andere artikelen uit onze kennisbank

CV lekkage oplossen

Wanneer de druk op waterstraal uit je kraan sterk verminderd is of helemaal wegvalt, of krijgt je radiatoren niet meer warm, dan kan dit liggen

Read More »

Opdek Binnendeuren

Waarom hebben we eigenlijk binnendeuren in huis? Binnendeuren geven de ruimtes waartussen ze zitten een privégevoel. Een binnendeur tussen wc en hal, heb je gewoon

Read More »

Advies over buitenverlichting

Advies over buitenverlichting Door de juiste buitenverlichting aan te schaffen, kun je ook in de avonduren van je tuin, terras of balkon genieten. Maar welke

Read More »