Voordelige woonverzekering

Woonverzekering: heb ik deze nodig?

Nederlanders staan erom bekend ‘oververzekerd’ te zijn – een term waaruit blijkt dat wij Nederlanders ons graag laten indekken voor elk risico, klein of groot. De kunst van verzekeringen afsluiten, is dat je je juist focus op verzekeringen om grote risico’s te dekken. Een woonverzekering is in dit geval één van de laatste verzekeringen die je schrapt.

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is in de meeste gevallen een combinatie van een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar toch worden ze aangeraden. Tegen betaling van een maandelijkse premie is alles in het huis verzekerd tegen schade of het verlies door inbraak, brand en waterschade.

 

De financiële gevolgen van een brand, inbraak of water zijn vaak rampzalig. Het huis staat vol met dure objecten, zoals meubels, een keuken, elektronica en ga zo nog maar even door. Wanneer je deze spullen in een keer kwijtraakt en opnieuw moet financieren, kan dat een behoorlijke impact hebben op je spaargeld. In het ergste geval zal je een lening moeten afsluiten of het huis moeten verkopen – wanneer je niet verzekerd bent. Op zoek naar een voordelige woonverzekering?

 

Welke verzekeringen vallen binnen een woonverzekering?

Een woonverzekering bestaat vaak uit een inboedelverzekering, opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Hieronder lees je per verzekering meer:

 

  • Inboedelverzekering: een verzekering waarmee je alle roerende zaken (zoals meubels etc.) verzekert.
  • De opstalverzekering: hiermee wordt alles verzekerd wat vaststaat in het huis. Dit worden ook wel onroerende goederen genoemd, zoals een keuken.
  • De aansprakelijkheidsverzekering: in dit geval wordt schade gedekt die je bij een ander aanbrengt. Dit kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een gebrek aan je woning.

 

Door deze verzekeringen af te sluiten, worden alle risico’s voor hoge kosten gedekt. Sommige mensen sluiten een verzekering af voor een smartphone. Prima, maar wanneer er iets gebeurd met je smartphone zullen deze kosten je niet in gevaar brengen. Wanneer je huis in de brand vliegt, vallen de kosten een stuk hoger uit. Daarom is een woonverzekering ontzettend belangrijk.

Het hele gezin verzekeren

Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk dat je goed naar de algemene voorwaarden kijkt. De meeste mensen lezen de kleine lettertjes niet waardoor ze in een later stadium in de problemen komen. Kijk bijvoorbeeld goed na wie en wat er verzekerd wordt.

 

Wanneer je een gezin met kinderen hebt, heb je waarschijnlijk een andere woonverzekering nodig. Zeker bij een aansprakelijkheidsverzekering wordt schade veroorzaakt door kinderen niet altijd meegerekend. Sluit alleen een verzekering af die het hele gezin dekking geeft.

 

 

Woonverzekeringen vergelijken

Je wilt niet ieder jaar op zoek gaan naar een nieuwe verzekering. Meestal wanneer je een nieuwe verzekering afsluit, houd je deze een aantal jaar. Probeer daarom de tijd te nemen voor het vinden van een geschikte verzekering, zodat je vanaf het begin een goede keuze maakt. Wanneer je een foute keuze maakt, kun je na een jaar weer opzoek gaan naar een verzekering.

 

De juiste woonverzekering kies je door woonverzekeringen te vergelijken. Dit doe je door goed te kijken naar de voorwaarden, de premie en de service in het algemeen. Doe dit van verschillende aanbieders, zodat je een beter beeld krijgt van wat er aangeboden wordt. Denk ook goed na over jouw behoeften: wat wil je wel en niet verzekerd hebben? Door een passende verzekering met de juiste dekking te vinden weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Kosten woonverzekering

De kosten van een woonverzekering hangt voornamelijk af van de duur van de verzekering en wat er allemaal gedekt wordt. Hoe meer je gedekt wilt hebben, hoe hoger de maandelijkse premie zal zijn. Daarnaast betalen mensen die in het verleden declaraties ingediend hebben bij een verzekeraar een hogere premie, dan mensen met schadevrije jaren.

Andere artikelen uit onze kennisbank

CV lekkage oplossen

Wanneer de druk op waterstraal uit je kraan sterk verminderd is of helemaal wegvalt, of krijgt je radiatoren niet meer warm, dan kan dit liggen

Read More »

Opdek Binnendeuren

Waarom hebben we eigenlijk binnendeuren in huis? Binnendeuren geven de ruimtes waartussen ze zitten een privégevoel. Een binnendeur tussen wc en hal, heb je gewoon

Read More »

Advies over buitenverlichting

Advies over buitenverlichting Door de juiste buitenverlichting aan te schaffen, kun je ook in de avonduren van je tuin, terras of balkon genieten. Maar welke

Read More »